Стартира новата учебна година. Тази година 16-ти септември ще е празничен за 2400 училища в страната. Над 60 000 са първолаците, които за първи път ще прекрачат прага на класните стаи. Общо учениците в страната пък са над 700 000. Образователната система изпитва основен недостиг на ресурсни учители, както и такива по математика, физика и химия. Предизвикателство остава и броят на децата, които не посещават училище. В над 200 учебни заведения са назначили медиатори през последните две години.

Над 6000 учителите пък подписаха онлайн петиция и се готвят за протест в понеделник следобед пред Министерството на образованието и науката. Повод за недоволството е наредба, която предвижда посещения по домовете на отсъстващите ученици. Част от педагозите смятат, че промяната ще ги превърна от учители в полицаи.

Според готвените промени детските градини и училищата в страната трябва да сформират постоянни екипи, които да следят дали учениците отсъстват без уважителни причини. Една от задачите на екипите включва посещение на адреса на отсъстващото дете. От образователното министерство обясняват нуждата от подобни екипи с ниската средна посещаемост в много училища у нас - на места тя достигала под 50%.

Според министерството на образованието целта на промените е децата, напуснали училище, да влизат в класните стаи ежедневно.

Протестиращите учители се събират в 16 часа пред министерството на образованието, като в знак на символичен протест ще дадат на чиновниците в министерството бутилирана вода. Акцията е под надслов „за да знаят чиновниците в МОН, че ако правят неблагоприятни промени, ще пият студена вода”.