Заради руската държавна компания "Газпром", която намали значително притока на газ през газопровода "Северен поток", се стигна до обратен завой на федералното правителство в Германия. Зеленият министър на икономиката Роберт Хабек отново активира електроцентралите, работещи с въглища, особено с каменни такива.

Предполага се, че те ще бъдат върнати на пазара за ограничен период от време, със сигурност до март 2024 г.

Ограничените доставки бяха оправдани със забавяне на ремонта на компресорни турбини от Siemens Energy, но създаде напрежение в Германия.

Допълнителните мерки са за пестене на газ с оглед на по-ниските доставки от Русия и реакция от създалото се напрежение. Целта е да се намали използването на газ за производство на електроенергия и промишленост и да се насърчи запълването на складовите наличности . Федералното правителство предоставя милиарди средства за тази цел.

По-конкретно, плановете са както следва:

- Повече газови резерви: За да се осигури съхранението на газ, федералното правителство скоро ще предостави допълнителна кредитна линия от 15 милиарда евро чрез държавната банка KfW. Този заем е обсъден с Министерството на финансите и е предназначен за индустриалните клиенти. Това има за цел да даде стимули на потребителите на промишлен газ да го спестяват и съхраняват. Хабек планира също и търг на газ през лятото.

- По-малко газ за производство на електроенергия. Вместо това електроцентралите, работещи с въглища, трябва да бъдат „по-използвани“.

Хабек определя намаляването на доставките на газ от Газпром като политически мотивирано. Според федералният вицеканцлер, стратегията на Путин е да доведе до разделение. Сигурността на доставките за момента е гарантирана.

На федералните избори през 2021, зелените бяха активисти в борбата с климатичната криза.

Почти година по-късно зеленият Робърт Хабек трябва да обяви обратен завой, защото противно на обещаното в предизборната кампания, Хабек – сега министър на икономиката – не обявява по-ранно спиране на  употребата на въглища, а завръщането им и признава, че този ход ще доведе до "малко по-висок въглероден отпечатък ". Решението, той обяснява с реалните политически условия - с оглед на руската война срещу Украйна, липсата на газови резерви за зимата и опасността от политическо изнудване .

Остра критика към Робърт Хабек идва от екологични организации като "Fridays for Future". Нейният говорител Аника Ритман настоява за постепенното спиране на употребата на въглища и разширяването на възобновяемите енергийни източници, като отхвърля фракинга и възраждането на ядрената енергетика.

Федералното правителство, обаче е готово за компромиси, когато се обсъжда основен политически приоритет.