Нарастващият брой случаи на заразени с коронавирус в България породи притеснения дали подвижните избирателни секции ще са достатъчно за всички, поставени под карантина, да гласуват. За проблема сигнализира говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Той е категоричен, че никой не бива да бъде лишен от правото си на глас и призова всички изолирани или карантинирани по-скоро да подадат заявленията си за гласуване с подвижна урна. "За да можем да се изправим пред проблема, ако има такъв, и да търсим как да го решим. Тези секции се съставят от кметовете по общини. Не са възниквали досега затруднения с липса на капацитет за разкриване на подвижни секции и ако комисията се изправи пред подобен проблем - трябва да търсим алтернативно решение“, каза Томов пред bTV.

Той коментира и напрежението около броенето на вота и изрази личното си мнение, че не е добра идея да се брои всяка разписка. Томов сравни това броене на всички разписки с БАБХ и решението Агенцията по храните например да проверява всяка пита кашкавал, преди да се изложи на щанда в магазина: „Не бива да се прави така. Трябва ни добра извадка, че всичко работи добре, в противен случай ликвидираме едно от най-съществените преимущества на машинното гласуване - възможността да се ликвидира субективния фактор при броенето“, каза говорителят на ЦИК.

Той обясни и че досега не е имало регистрирано разминаване между ръчно броене и машинно, както и че в Избирателния кодекс е записано, че официалният документ е машинният протокол. Очаква се Върховният административен съд да се произнесе по решението на Централната избирателна комисия, с което се прие разписките от машинното гласуване от всички около 12 000 избирателни секции да се преброяват ръчно. То беше гласувано от изборния орган в петък, а в понеделник три политически сили – "Демократична България", "Изправи се! Ние идваме!" и "Продължаваме промяната" внесоха жалби във Върховния съд, с които поискаха това решение да бъде отменено