С актуализациите от неделя Канада е регистрирала 2 000 150 случая на COVID-19 от началото на пандемията. Общо 30 159 души са починали от болестта. Нови ограничения за събирания и ресторанти влизат в сила в Квебек, тъй като силно заразният вариант Омикрон продължава да води до нарастване на случаите в голяма част от страната. Провинцията отчете 7 874 нови случая на COVID-19 и три нови смъртни случая в неделя. В петък в Квебек за първи път бяха регистрирани над 10 000 случая на ден. От неделя провинцията ограничава частните събирания до шест души или две семейства. Ресторантите също са ограничени до обслужване на групи от шест души или две семейства, което е понижение спрямо досегашните изисквания за до 10 души или три семейства. В коледно съобщение, публикувано във Facebook, премиерът Франсоа Лего призна, че следващите няколко седмици ще бъдат „трудни“. „Ще бъде много важно да продължим усилията си и да се държим заедно, дори и да сме уморени“, написа той. Директорът на общественото здравеопазване в Монреал каза, че е „критично време“ за здравната мрежа на града, като към четвъртък 181 души се лекуват от COVID-19 в болници в града, което е увеличение от 60 процента спрямо последната седмица. Ню Брънзуик също затяга мерките в понеделник, като домакинствата бъдат помолени да се придържат към събирания до 10 души, вместо досегашните 20.

По-строгите правила от ниво 2 включват също изискване ресторантите да работят с 50% капацитет и да изискват доказателство за ваксинация, както и ограничения на капацитета за други предприятия, обществени събирания и религиозни храмове.
Провинцията регистрира 265 случая в петък, най-високия си брой за един ден и един допълнителен смъртен случай.
Междувременно Онтарио отчете 9 826 нови случая в неделя, ден след като за първи път надхвърли 10 000 нови случая. 10 412 нови случая, регистрирани в събота, бележат третия пореден ден, в който провинцията чупи рекорда си за ежедневен брой случаи.
С числата от неделя, седемдневната средна стойност на новите ежедневни случаи сега възлиза на 6746, спрямо 2542 преди седмица.
Според експертите действителният брой на случаите вероятно е много по-висок от тези, докладвани всеки ден, тъй като много звена за обществено здравеопазване са достигнали капацитета си за тестване.
Провинцията се надпреварва да предостави бустерни дози ваксина срещу COVID-19, като някои клиники работиха и на Коледа.
Всеки на възраст 18 и повече години вече има право на участие, ако са минали три месеца от втората му инжекция.
Здравният министър на Онтарио Кристин Елиът каза, че над 100 000 дози ваксини срещу COVID-19 са били приложени на Бъдни вечер и Коледа.