Украинският лидер Володимир Зеленски отново покани президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер на посещение в Украйна. Това съобщава пред германския вестник Die Zeit украинският посланик в Германия Андрий Мелник. Скоро дипломатът ще се раздели с поста си.

"Все още чакаме президента на Германия да посети Киев", съобщи Мелник. „В последния телефонен разговор между двамата държавни глави президентът Зеленски покани лично германския си колега за втори път.“

Щайнмайер планираше да дойде в Киев в средата на април заедно с европейски лидери, но украинските власти отмениха посещението му, позовавайки се на предполагаеми близки връзки между държавния глава и Руската федерация. Оттогава насам украинското правителство промени позицията си.

На 30 юни телевизионният канал Welt съобщи, че германският президент е провел телефонни разговори с колегата си от Украйна Володимир Зеленски, като го е уверил в продължаващата подкрепа на Берлин за Киев и е приветствал решението на ЕС да предостави на Украйна статут на кандидат за членство.