На 9 декември е църковният празник зачатие на Света и праведна Анна. Като майка на Богородица, Св. Анна закриля брака, семейството, девствеността, бременните жени и вдовиците. Този празник е известен още като Зимна Св. Ана или Анино зачатие. Смята се, че денят расте колкото скока на тригодишен елен, а в Родопите вярват, че „слънцето се обръща на изток”.

Праведните Йоаким и Анна дълго време нямали деца. Желанието и молитвите им към Бога били толкова искрени и всеотдайни, че най-накрая той се смилил над тях и изпълнил молбата им. Един ден, докато Анна работела в градината, при нея се явил ангел и казал: "Анно, ще родиш дъщеря и ще я наречеш Мария!". 

След девет месеца – на 8 септември – семейството било ощастливено с момиченце, бъдещата майка на Иисус. Според народните обичаи Анино зачатие е празник, познат само в отделни райони на Южна и Западна България.

Нощта, предхождаща този празник, е време на заклинания, прокоби и магии. През нея магьосници, вещици и врачки най-лесно установяват връзка с дявола, мъртвите и демоните. Те се появяват около огъня като мушици. Затова стопаните палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо около стопанските постройки.  

В нощта срещу празника магьосниците могат да примамят чуждото плодородие, тогава се извършват най-различни заклинания и прокоби - за раздяла, болест и смърт. Поверията твърдят, че в тази нощ черните магии "хващат".

Затова строго се спазват различните забрани: жените не работят нищо, не бива да пипат вълна, за да не се разболеят децата и добитъкът; мъжете не бива да излизат от селото, защото по поляните играят самодивите, и видят ли мъж, отвличат го. Пред вратите мъжете запалват купчинки говежда тор, която прогонва злите сили. Жените мажат виметата на животните с въглен, чесън и мазнина, за да не им се отнеме млечността. Птиците се държат затворени, за да не ги примамят с магии.

Девойките слагат под печките сол и жито, похлупват ги с паница и на сутринта с тях захранват животните, за да ги предпазят. Анна е латинска форма на староеврейското Hannah “благоразположение, милост”, името се обяснява и с цяло изречение: “Бог благослови ме със син!”. Освен Игнажден и св. Анна е ден, в който се гадае с „полазник” – първият човек, който прекрачи прага. Ако е мъж, ще се раждат повече мъжки животни. Ако е добър и здрав човек – такава ще е и годината.

Имен ден празнуват Анна, Яна, Янина, Анелия, Анчо, Анита, Аника, Анабел, Янко, Янка.