Транссексуална жена бе екзекутирана за първи път в историята на САЩ, предаде Франс прес.

Това е първото изпълнение

на смъртна присъда в страната от началото на годината.Амбър Маклафлин бе екзекутирана на 3 януари със смъртоносна инжекция в централния щат Мисури. Според местни медии тя била държана в "коридора на смъртта" за мъже.49-годишната била осъдена на смърт за убийството на своята бивша приятелка, което извършила в предградие на Сейнт Луис. Инцидентът се е случил през 2003 г. , а тогава Маклафлин все още не била сменила пола. Тя не понесла раздялата и заплашвала жената, която дори си издействала съдебна заповед за защита.Един ден обаче Маклафлин причакала бившата си приятелка пред работата й близо да река Мисури и я убила с кухненски нож.

През 2006 година

съдебно жури я признало за виновна, но не постигнало съгласие по присъдата. Тогава съдия осъдил Маклафлин на смърт.Мисури и Индиана са двата американски щата, където магистрати имат право да постановяват смъртна присъда, когато съдебно жури не може да постигне единодушие по въпроса, пише БТА.Адвокатите на Маклафлин поискаха от губернатора на Мисури, републиканеца Майк Парсън, да замени смъртната присъда с доживотна, като се аргументираха, че тя се основава на преценката на един-единствен човек. Откакто бе избран на поста през 2018 г., Парсън не е удовлетворил нито една молба за помилване. Той не направи това и този път, въпреки че в призивите се включиха редица известни личности, сред които двама представители на Мисури в Камарата на представителите от Демократическата партия.

Още два случая на транссексуални жени

в САЩ привлякоха общественото внимание през последните месеци.През октомври Върховният съд на щата Охайо потвърди смъртната присъда на Виктория Дрейн за убийство. В Орегон, губернаторката Кейт Браун от Демократическата партия замени миналия месец смъртната присъда на Тара Зист за убийството на двама мъже с доживотен затвор без право на помилване.