Най-големият активен горски пожар в Калифорния вече е заличил голяма част от община Грийнвил в Северна Калифорния. Огънят напредва със стряскаща скорост и поставя в опасност всички, които не са се евакуирали. Тяхното извеждане сега е първостепенна задача на звената за борба с пожара.

Мощните ветрове изблъскаха огъня много на изток от очакванията и пламъците бързо обхванаха бизнес и жилищни постройки в Грийнвил, окръг Плъмас – община с около 1 000 жители на около 150 мили (240 км) от щатската столица Сакраменто.

Пламъците нахлуха на територията на общината от гористия планински склон, съобщиха местни жители. Щетите са вече големи и продължават да се разрастват. Голяма част от Грийнвил е овъглена, а над района се носи гъст дим, създаващ тягостна сива атмосфера.

„За два часа градчето ни изчезна. Стояхме на около миля от града и можехме да чуем как избухват резервоарите с газ пропан“ - каза жителка на Грийнвил, която успя да напусне преди да нахлуе огънят.

В емоционално съобщение във Facebook конгресменът Дъг Ламалфа, който представлява района, включващ и горящата община, писа:

„Изгубихме Грийнвил! Няма думи, които да оправдават защо ние от управлението не успяхме да свършим работата. Ще усилим борбата с огъня още.“

Борещите се с пожара звена все още имат доста работа по евакуацията. Не е ясно точно колко са неевакуираните хора. Според Джейк Кейджъл, ръководител на оперативните секции на екипа за овладяване на пожара, „все още има много хора, които не са евакуирани... и сега ние трябва да се справим с това и да ги изведем“.

„Ако сте още в Грийнвил, сте в непосредствена опасност, евакуирайте са незабавно!“ - гласи съобщение на шерифската служба на окръга.

Пожарът „Дикси“ е един от 12-те активни пожара на територията на Калифорния, изпепелили над 475 000 акра земя, по данни на National Interagency Fire Center.

Самият „Дикси“, най-обширният от пожарите, овъгли 278 000 акра в окръзите Бъти и Плъмас, откакто пламна в средата на юли. Засега е поставена под контрол само 35% от площта му.