Ден преди очакваните около 100 000 души да се съберат в „Гранд Парк“ в Чикаго за фестивала „Лолапалуза“, здравните власти в града призоваха бъдещите посетители да не идват, ако не се чувстват добре. Пристигащите хиляди хора за четиридневното събитие са източник на допълнителни притеснения за градската управа заради опасенията от новия вариант Делта на коронавируса.

Ако възнамеряващите да дойдат се чувстват зле и не са тествани, нека си останат у дома, дори и да са ваксинирани, призоваха здравните служители. За да посети фестивала, човек се нуждае или от удостоверение за ваксинация срещу коронавирус, или от негативен тест, направен през последните 72 часа от деня, в който отива на събитието.

Главният здравен комисар на Чикаго д-р Алисън Аруади заяви, че организаторите на шоуто са се отнесли много сериозно към предпазните мерки – от проветрението на помещенията до ваксинацията на сценичните работници. Тя обаче допуска, че все пак заради фестивала ще има нови случаи на COVID-19, тъй като той ще бъде посетен от десетки хиляди хора.

Според правилата в Чикаго, пътуващите към града от 14 определени щата и една територия трябва да имат негативен тест за коронавирус през последните 72 часа преди пристигането или да минат 10-дневна карантина.Организаторите на „Лолапалуза“ съобщиха, че ще връщат парите на хора, които са се оказали положителни на тест за коронавирус, направен през въпросните 72 часа, както и на тези, които имат положителен резултат и „са все още в 14-дневния изолационен прозорец“.Извън тези две групи хора, всички останали продажби на билети са окончателни.