Украйна вече е попълнила официален формуляр за кандидатстване за присъединяване към ЕС. Това каза президентът на страната Володимир Зеленски в традиционното си среднощно видеообръщение тази нощ.

„Днес разговаряхме с членове на правителството за работата по попълването на въпросника, който Украйна получи от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Това е необходим етап от подготовката на държавата ни за получаване на статут на кандидат за членство в ЕС. Работата е почти завършена и скоро ще предадем отговорите на представителите на Европейския съюз“.

На 8 април в Киев ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен официално представи на Зеленски въпросник, чието попълване е необходима стъпка към получаване на статут на кандидат за членство в Европейския съюз. Тя каза още, че според нея Украйна ще спечели войната, а ЕС е готов да приюти и помогне на украинските граждани.

Тогава Зеленски изрази надежда, че украинското правителство ще отговори на официално заявление за статут на страна кандидатка за членство в ЕС в рамките на една седмица.