Украинският президент Володимир Зеленски е разговарял с новия министър-председател на Великобритания Лиз Тръс, за да я покани в Украйна и да координира по-нататъшните й стъпки. Във вторник новият министър-председател на Великобритания Лиз Тръс заяви пълната си подкрепа за Украйна в разговор с него, малко след като встъпи в длъжност.

"В първия си разговор с колега, откакто стана министър-председател, тя отново заяви на украинския лидер, че той има пълната й подкрепа и че Украйна може да разчита на помощта на Обединеното кралство в дългосрочен план", заяви говорителка на британското правителство.

Двамата обсъдиха и "необходимостта от укрепване на глобалната сигурност и необходимите мерки за прекъсване на средствата, захранващи военната машина на Путин", каза говорителката:

"Лидерите осъдиха опитите на Путин да използва енергийните източници като оръжие, а министър-председателят заяви, че е жизненоважно шантажът на Русия да не възпира Запада да гарантира, че Путин ще се провали."

Великобритания е твърд съюзник на Украйна, откакто Русия започна инвазията си на 24 февруари.

Лондон предостави военна техника, финансиране и ресурси за обучение на опълчилите се сили на Киев, които в момента водят сражения в южната и източната част на страната.