Украинският президент Володимир Зеленски призовава света да "реагира незабавно" по отношение на контролираната от Русия ядрена централа, предаде АФП.

Украинският президент Володимир Зеленски призова тази вечер международната общност да "реагира незабавно", за да принуди руските сили да напуснат окупираната атомна електроцентрала в Запорожие, която беше обстрелвана през последните дни.

"Целият свят трябва да реагира незабавно, за да прогони окупаторите от Запорожие. Само пълното изтегляне на руснаците... ще гарантира ядрената безопасност за цяла Европа", заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

Ръководителят на ядрения надзор на ООН заяви пред Съвета за сигурност в четвъртък, че агенцията трябва да получи разрешение да инспектира украинската атомна централа в Запорожие. Той подчерта, че боевете в близост до обекта са предизвикали "сериозна" криза.

"Това са критични и тежки времена и на МААЕ (Международната агенция за атомна енергия) трябва да бъде позволено да проведе мисията си в Запорожие възможно най-скоро", заяви Рафаел Гроси на извънредно заседание на Съвета за сигурност чрез видеовръзка.