Броят на загиналите в Турция и Сирия надхвърли 4300 души след множество силни трусове в близост до турско-сирийската граница - най-големият от тях бе с магнитуд 7,8 по Рихтер, предаде АФП.

Екипи за реагиране при бедствия от Турция и Сирия

съобщават, че над 5600 сгради са били изравнени със земята в няколко града, включително много многоетажни жилищни блокове, които са били пълни със спящи жители, когато е станало първото земетресение.В град Кахраманмарас в Югоизточна Турция очевидци се опитват да разберат мащаба на бедствието."Мислехме, че това е апокалипсис", казва Мелиса Салман, 23-годишна репортерка. "За първи път преживяваме подобно нещо".

Към момента в Турция

има 2921 загинали, турската хуманитарна агенция AFAD.Броят на загиналите в Сирия нарасна до най-малко 1444 души. В контролираните от бунтовниците части на северозападната част на страната са загинали най-малко 733 души, а повече от 2100 са ранени, по данни на спасителната група "Бели каски". С новите данни общият брой на потвърдените жертви достигна 4365.Има опасения, че броят на жертвите ще се увеличава. Според оценки на представители на СЗО е възможно да са загинали до 20 000 души.Първото земетресение в понеделник е станало в 4:17 ч. местно време на дълбочина около 18 км близо до турския град Газиантеп, в който живеят около два милиона души.До момента е съобщено за повече от 14 000 ранени в Турция, съобщи агенцията за управление на бедствията, а в Сирия са ранени най-малко 3411 души.

Три големи летища

не функционират, което затруднява доставките на жизненоважна помощ. Зимна снежна буря е покрила основните пътища в района с лед и сняг.Голяма част от засегнатия от земетресението район в Северна Сирия вече е разрушен от годините на война и въздушните бомбардировки на сирийските и руските сили.Сирийското министерство на здравеопазването съобщи за щети в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус, където Русия е наела военноморско съоръжение.Още преди трагедията сградите в Алепо често се срутваха поради разрушената инфраструктура, която страдаше от липсата на надзор по време на войната.Властите прекъснаха доставките на природен газ и електроенергия в целия регион като предпазна мярка, като затвориха и училищата за две седмици.

В затвор, в който се намират

предимно членове на групировката "Ислямска държава" в Северозападна Сирия, затворниците се разбунтуваха след земетресенията. Най-малко 20 от тях са избягали, съобщи за АФП източник от заведението.Последният трус с магнитуд 7,8 по Рихтер в страната е бил през 1939 г., когато в източната провинция Ерзинджан загиват 33 000 души.През 1999 г. турският регион Дузче претърпява земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер, при което загинаха над 17 000 души.