Земетресение с магнитуд 6,4 е регистрирано на 10 км северозападно от град Шияк в Албания и на 34 км западно от столицата Тирана, под повърхността на Адриатическо море. Трусът, станал на дълбочина 10 км, е засечен малко преди 4 часа сутринта. Земетресението е предизвикало сериозни материални щети. Съобщава се за най-малко 8 жертви и стотици ранени. По-рано бе съобщено за четирима загинали. Телата на мъж и жена са извадени от развалините в Туман, северно от столицата Тирана. Четвърто тяло е намерено в крайбрежния град Дуръс. Най-малко 300 души с наранявания са настанени в болници в Тирана и Дуръс, заяви здравният министър Огерта Манастерлиу. Преди това властите информираха за загинала възрастна жена и мъж на около 50-годишна възраст, скочил от прозорец на сграда в пристъп на паника. В град Дуръс е рухнала цяла сграда, в резултат на което са ранени „мнозина“. Предполага се, че десетките хора остават под руините й. В града вече са в ход спасителните операции за издирване на оцелели под развалините. Пожарникари и военнослужещи са разпределени да оказват помощ на бедстващите по домовете.

Срутилият се блок е 6-етажна сграда, построена през 1994 г.

Две деца бяха извадени живи от рухнала сграда в градчето Тумана източно от Тирана, предава сайта Балкан уеб. За съжаление, родителите им бяха открити мъртви, след като техни съграждани започнаха да разчистват останките от срутената им къща.

"Свидетели сме на ужас и чудо едновременно" написа свидетел на спасителната операция, който качи снимки и видеоклип на едно от децата в линейка.

Поне 14 души са пострадали в Тирана. Те са се обадили за линейка по телефона за спешна помощ и такава им е оказана.

Нито един от тях не е в тежко състояние.

Все още се прави оценка на щетите и се търсят и други пострадали.

Служителите на българското посолство в Тирана прозвъняват българите в Албания. Засега няма данни за пострадали български граждани, в мисията ни не са постъпвали сигнали за бедстващи наши сънародници. Това съобщиха от Министерство на външните работи.