За злоупотреби в домовете за грижа за стари хора е докладвано нееднократно в Германия през последните години. Има съмнения за снижение на качеството на услугите, а пенсионерите настанени в домове за възрастни в Германия са също в риск. Репортер под прикритие, работил като стажант със скрита камера в старчески дом в Германия открива редица нередности.

Резиденцията на възрастните граждани на Ederbergland на Вилхелмщрасе във Франкенберг беше обект на програмата на RTL „Екип Wallraff“. Предаването показва злоупотреби в старчески домове и един от тях е дом за възрастни хора във Франкенберг.

Според рейтингите 1,62 милиона зрители са гледали шоуто в четвъртък вечерта на 23 юни.

Старческият дом принадлежи на Alloheim Group, която според RTL е вторият по големина частен доставчик в Германия и управлява 242 домове. 132 души в момента живеят в дома във Франкенберг, 28 са подпомагани в домашни условия. За дома работят общо 141 служители.

Журналист под прикритие

Журналиста, който работи под прикритие като стажант успява да заснеме неудобни и унизителни моменти за клиентите на дома. Например в някои от кадрите може да се види как старец, който чака за катетър, уринира върху леглото си, а медицинската сестра го обижда.

"Каква бъркотия! Като в детската градина!”, казва болногледач в друга сцена, след като настанен претърпял злополука, докато пиел кафе. Стажантът под прикритие съобщава, че през шестте дни често е наблюдавал "грубо отношение" от медицинския персонал с настанените. Пострадала в дома му казва, че вече не смее да се обади, когато има нужда от помощ.

Домът остава също без шпатули за тестове за COVID-19 на служителите и медицинските работници са започнали работа без задължителното тестване, липсвали са хигиенни материали за инконтиненция, а количката с бинтове е открита в тоалетната на персонала.

За стандартизираните услуги и качество в Германия всичко това изглежда не просто странно, а неприемливо.

Стажантът под прикритие заключава, че остава с впечатлението, че много проблеми се изсипват на гърба на жителите на старческия дом. Медицинските работници са претоварени и в края на деня сам е изпитвал разочорование и агресия

Експертът по грижи Андреа Вюрц, която беше интервюирана от RTL е скандализирана от това, как обитателят е обезсърчен, унижен и обиден“. „По отношение на сестринството това е недопустимо.” С оглед на показаните снимки тя се срамува от професията си.

Компанията отхвърля твърденията или заявява, че не знае за "предполагаемите инциденти“.

Разследващият журналист Гюнтер Валраф също говори с министъра на здравеопазването Карл Лаутербах за записите под прикритие от старческите домове.

Системна грешка

Друг експерт по грижи Клаус Фюсек, който още преди години отрече проблемите в отношението на медицинският персонал да са свързани с липса на добро заплащане твърди, че: „В системата на грижите и здравеопазването има достатъчно пари за наемане на медицински сестри. Никой не е против по-доброто заплащане на медицинските сестри. Най-големите работодатели са църквите и благотворителните организации. Точно те плащат дъмпингови заплати. А онези политици, които искат по-добро заплащане, често седят в бордовете на благотворителните организации. Те знаят всичко за дъмпинговите заплати. Така че това е фалшива игра. Нямаше да имаме нужда от повече инспектори или камери под прикритие, ако всички болногледачи изпълняваха задълженията си. Това важи и за членовете на семейството. Трябва да отидете в домовете по всяко време на деня и също така да попитате медицинския персонал за положението им, защото те често мълчат от страх

Клаус Фюсек нарича злоупотребите от този вид "системна грешка във застраховката за дългосрочни грижи" – вместо запазването на независимостта на клиентите чрез превенция – грижата е за лежащо болните, защото могат да бъдат направени повече пари от застраховката чрез по-високи нива на грижи.