Женските змии имат клитори, сочи първото подробно изследване по темата, в което учените споделят колко малко са изследвани женските полови органи в сравнение с мъжките при различните видове.

Предишни изследвания предполагаха, че органите на женските змии са ароматни жлези, недоразвити версии на пениси или дори са там, за да стимулират мъжките, а не обратното. Но в новото изследване се казва, че "окончателно" се изключват подобни теории, като се предлага първото пълно описание на змийските клитори.

Откритията показват, че клиторите могат да бъдат общи за всички видове влечуги и могат да играят съществена роля в начина на размножаване.

"Женските гениталии са видимо пренебрегвани в сравнение с мъжките, което ограничава разбирането ни за сексуалното размножаване в различните линии гръбначни животни", пишат авторите на изследването, публикувано в списание Proceedings of the Royal Society B.

Меган Фолвел, докторант в университета в Аделаида, Австралия, и водещ автор на новото изследване, разказва пред АФП, че е започнала с анализ на хемиклиторите на змия от рода Acanthophis, наричана разговорно "обикновена пепелянка смъртонсница" заради изключително опасната си отрова.

Екипът от австралийски и американски изследователи продължил да прави дисекция на 10 змии от девет различни вида, включително видове питони, смок и мексиканския мокасин. Те откриват, че змиите имат два отделни клитора - хемиклитори - разделени от тъкан и скрити от кожата от долната страна на опашката.

При "смъртоносницата" органът образува триъгълна форма "като сърце", казва Фолвел. Органите имат еректилна тъкан, която вероятно набъбва с кръв, както и нервни снопчета, които "може да са показателни за тактилна чувствителност, подобно на клитора при бозайниците", се казва в изследването.

"Змиите са много тактилни животни", каза Фолвел, "така че има доста голяма вероятност да получат доста голяма чувствителност дори през кожата."

Ако по време на секс хемиклиторите на змиите се стимулират, това вероятно подтиква към по-дълго и по-често чифтосване, което води до по-голям шанс за репродуктивен успех.

"Удоволствието е толкова важна част от размножаването и при тях", твърди Фолвел.