Въпросът за задържането на мандата стана централен за БСП, която движи последния опит за съставяне на кабинет в рамките на този парламент. Председателят на БСП-София Иван Таков  изрази становище, че ако няма положителна нагласа за постигане на споразумение, мандатът трябва да бъде върнат и да се проведат нови избори.

“Ако не се състави мнозинство в този парламент, най-вероятно ще се отиде на избори, въпросът е кога“, заяви Иван Таков.

Той добави, че няма да влиза в конституционни спорове кога трябва да бъде върнат мандатът и заяви, че във вторник БСП ще прецени не кое е най-доброто решение за нея, а най-доброто за страната.

“При положение, че няма нагласа за съставяне на правителство, няма смисъл и прекалено дълго да се държи този мандат”, каза Таков и подчерта, че мандатът е даден за съставяне на правителство, а не за решаване на други парламентарни проблеми.

Председателят на БСП-София коментира и възможната номинация за министър -председател.

“Предполагам, че самият Асен Василев няма да приеме този мандат ако нямат мнозинство от 121 народни представители“, уточни той.

Относно вероятността за връщането на мандата в петък, Таков заяви:

“Моето мнение е, че мандатът трябва да бъде върнат, когато се разбере дали ще има правителство или не. Трябва да бъде върнат като реализиран ако има вариант да се състави достатъчно парламентарно мнозинство и трябва да бъде върнат на президента като нереализиран ако няма 121 народни представители.”

Той посочи, че все още предстои да се разбере дали мандатът ще бъде върнат с име на министър-председател или не.