Оправдан за голям терористичен акт срещу Air India беше убит, а колата на предполагаемите килъри беше намерена в Съри, Британска Колумбия
Разследващите публикуваха в петък кадри на бяла Honda CRV, за която се смята, че е била използвана от извършителя на убийството.

Инцидентът

Отговорното лице за убийството е чакало Малик (мъжът в средата на снимката) в четвъртък пред семейния му бизнес Papillon Eastern Imports. Превозното средство е паркирано около 7 сутринта тихоокеанско време и е чакало там повече от час. Два часа по-късно, в 9:27 часа 75-годишният Малик е прострелян няколко пъти.Малко след това автомобилът е намерен опожарен в района на 82 Avenue и 122A Street, на около два километра.

Сучаят Air India

През 2005 година Малик и Аджиб Сингх Багри са оправдани по обвинение в масови убийства и заговор, свързани с бомбените атентати през 1985 година - инцидента, при който загинаха 331 души.През последните години Малик беше председател на Khalsa School и управляваше два от кампуса на частните училища в Съри и Ванкувър. Освен това, той беше президент Khalsa Credit Union във Ванкувър, която има повече от 16 000 членове.От полицията потвърдиха самоличността на Малик в четвъртък след убийството и признаха за връзката му с бомбените атентати, но заявиха, че служителите все още работят по случая, за да установят мотива.„Разбираме, че това е международна история с висок профил. Въпреки това призоваваме хората да не спекулират с мотива, тъй като нашите разследващи ще следват доказателствата“.

Реакциите

Смъртта на влиятелния бизнесмен предизвика смесени реакции. Някои смятат, че общността е загубила уважаван, влиятелен човек, докато други го свързват само за бомбардировките.„Бях изненадан, когато научих новината. Тя просто връща и задейства всички спомени от последните 37 години и болките и провалите от последните 37 години“, казва Дийпак Ханделвал, изпълнителен директор на Асоциацията на семействата на жертвите на Air India. Дийпак е загубил двете си сестри в бомбардировките.Ниши Тампи, чиято майка загина при атентата, споделя, че смъртта на Малик я е накарала да се почувства така, сякаш шансът да получи отговор за случилото се през 1985 г. все повече намалява.„Загубихме важна връзка с източника на истината“, смята тя.Малик има жена и пет деца. Интегрираният екип за разследване на убийства не може да предостави подробности по въпроса дали семейството на Малик сътрудничи на разследващите.  „Не мога да обсъдя какво точно е говорило семейството с нас, но... поддържаме връзка, за да разберем от каква подкрепа се нуждаят“.

Обвинените в атентата

Адвокати твърдят, че атентатът е терористична атака срещу държавната Air India, акт на отмъщение от базирани в Британска Колумбия сикхски екстремисти срещу индийското правителство за това, че е наредило на армията да нападне най-свещеното светилище на сикхизма, Златния храм в Амритсар, през юни 1984 година.За престъплението е осъден само един мъж. Индерджит Сингх Реят излежа 30 години за лъжа по време на два процеса, включително този срещу Малик, и за това, че е помогнал да направи бомбите в дома си в Дънкан, Британска Колумбия.Малик, тогава 58-годишен, и Багри, тогава 55-годишен, бяха оправдани след нашумял процес, който продължи години.Националното разследване на Air India по-късно заключи, че Талвиндър Сингх Пармар е мозъкът зад смъртоносната бомбардировка. 48-годишният Пармар беше застрелян и убит от полицията в Индия през 1992 година.Друг заподозрян, Хардиал Сингх Джохал, почина през ноември 2002 година.