Изборите ще глътнат още 10 милиона лева. Държавата е одобрила допълнителни пари по бюджета на ЦИК за осигуряване на дейностите по машинното гласуване за предсрочния вот на 2 октомври. Точната сума е 9 456 233 лв и е с включено ДДС. Така парламентарните избори след по-малко от две седмици вече ще струват на българския данъкоплпатец около 80 милиона лева, след като първоначалните сметки бяха около 70 млн.
Обезпечените с постановлението дейности за изборите включват инсталиране на демоверсия на електронна бюлетина, параметризиране на бюлетините, конфигуриране, профилактика, инсталиране и настройване на специализираните устройства за електронно машинно гласуване. Средствата ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2022 година.

Междувременно Министерският съвет прие Решение за определяне на условията и реда за съхранението на устройствата за машинно гласуване.

Съгласно правителственото решение, за осигуряване произвеждането на всички видове избори, техническите устройства за машинно гласуване следва да се съхраняват на подходящо място (складови помещения или подобни), отговарящо на условията за достатъчно пространство за съхранение, инсталиране и тестване, разтоварване, разпределение и транспортиране на машините, както и на специфичните изисквания за съхранението им (температура, площ, осветеност и др.), определени от Централната избирателна комисия (ЦИК).
До осигуряването на подходящи помещения, които са държавна собственост, предназначени за съхранението на техническите устройства за машинно гласуване, се предвижда да се използват наети от Централната избирателна комисия за срок не по-дълъг от 2 години помещения – частна собственост, отговарящи на изискванията.

За изборите министерство на вътрешните работи ще осъществява външната охрана

на помещенията, в които се съхраняват техническите устройства за машинно гласуване, а ЦИК упражнява контрол върху съхранението на техническите устройства за машинно гласуване. Достъпът до помещенията ще се осъществява само с разрешение на комисията. Решението предвижда още при осигуряване на помещения, необходимите финансови средства за привеждането им в съответствие с посочените изисквания, да се осигуряват по реда на чл. 109, ал. 3 от Закона за публичните финанси.
Приемането на правителственото решение ще позволи на Централната избирателна комисия да сключи нов договор за съхранение на устройствата в помещения – частна собственост, до осигуряването на помещения – държавна собственост.