Портрет на жена, боядисана в синьо и жълто - цветовете на украинското знаме - и изпъстрена с кървавочервена боя, е сред 300-та картини на украински деца, изложени в бомбоубежище в Киев в петък.

"Струва си да напомним на възрастните -- на целия свят -- че децата виждат всичко това, преживяват го, чувстват го. И за разлика от нас, те не могат да вземат решения", каза Олена Сотник, украински политик и съветник на министър-председателя.

Изложба на детски рисунки в киевското метро-бомбоубежище

"Те очакват възрастните и светът да действат, за да спрат войната", казва един от организаторите на изложбата пред АФП.

Изложбата "Деца. Война. Бъдеще" бе открита за журналисти в петък в централната метростанция в Киев, която бе затворена от началото на руската инвазия на 24 февруари.

Изложба на детски рисунки в киевското метро-бомбоубежище

Вместо това спирката "Майдан на независимостта" функционира като бомбоубежище под мястото на масовите продемократични протести през 2014 г., които свалиха от власт приятелски настроения към Кремъл украински лидер.

Картините на украински деца от цялата страна изобразяват ужаси от места като Мариупол - град, брутално обсаден и бомбардиран от руските сили - и Буча, един от първите градове, в които бяха открити масово убити цивилни.

Изложба на детски рисунки в киевското метро-бомбоубежище

Други са оптимистични: усмихнат войник си слага каска; жена носи синьо-жълт венец от цветя с гълъб, заобиколен от разноцветни цветя.

Но надписите са недвусмислени: "Не на войната", "Не искам да умра".