Комуникациите през мобилните телефони на десетки журналисти от катарската телевизия Al-Jazeera са били чрез подложени на наблюдение, заяви експерт по киберсигурността след продължило месеци разследване.
Прихващанията на 36 телефона на журналисти бяха разкрити в доклад на изследователския център Citizen Lab в университета в Торонто в неделя, след като устройствата на журналисти били наблюдавани за подозрителна дейност.
"Въздействието е много ясно и опасно", каза пред АФП в понеделник разследващият репортер на Al-Jazeera Тамер ал-Мишал.
Медията заяви, че се е обърнала към надзорния орган по киберсигурност през януари, след като е получило подозрителни съобщения от устройство, използвано за връзка с хора за коментар.
Експертите се съгласили да наблюдават интернет трафика на устройството, като впоследствие откриват, че данни, които биха могли да включват чувствителен материал, се изпращат тайно на външен сървър.
"Получихме регистрационни файлове от устройство iPhone 11 в мрежите на Al-Jazeera, докато то беше заразено. Нашият анализ показва, че (шпионският софтуер) има редица възможности", казва Citizen Lab в своя доклад.
Те включват прихващането на аудио от микрофона - както обаждания, така и околен шум - както и изображения от камерата, се казва в доклада.
„Освен това вярваме, че имплантът може да проследява местоположението на устройството и да осъществява достъп до пароли и съхранени идентификационни данни“, добави той.
Атаката е насочена към "36 лични телефона, принадлежащи на журналисти, продуценти, водещи и ръководители на Al-Jazeera", добави Citizen Lab.
В техния доклад се казва, че хакът е използвал шпионски софтуер Pegasus, разработен от израелската NSO Group.
Бил Марчак, научен сътрудник в Citizen Lab, който е съавтор на доклада, каза, че атаката е обезпокоителна, тъй като е извършена в режим "нулев клик" - не изисква взаимодействие от жертвата. "Тези злоупотреби с наблюдение са не само предсказуеми, но са и неизбежни", каза той пред Франс прес.
Марчак добави, че шпионската индустрия, противно на това, което може да твърди, не зачита правата на човека.
„Ако вашите клиенти са едни от най-репресивните правителства в света, кой мислите, че ще се насочат? Вероятно срещу журналисти и активисти."
NSO Group заяви, че докладът на Citizen Lab е "спекулация и липсват каквито и да било доказателства, подкрепящи връзка с NSО. Вместо това те разчитат на предположения, направени единствено да отговарят на програмата на Citizen Lab", заяви говорител на компанията в изявление.
NSO предоставя продукти само на правоприлагащите органи и не извършва пряко наблюдение. Но Мишал смята, че без намесата на Citizen Lab нарушението никога нямало да излезе наяве.
"Трудно е, вие сте професионалист и този инструмент е право да улесните живота си и да нямате шпионин в джоба си", каза той. "Някои от нашите източници не искат имената им да се разкриват. Това е нарушение и това е престъпление."