На 6 септември Православната църква почита ✝ 13 Неделя след Петдесетница. Св. мчк Евдоксий. Преп. Архип. Император Траян (98-117) бил езичник и преследвал жестоко християните. Когато му донесли, че във войската има 11 хиляди християни, той заповядал да ги лишат от военно звание и да ги изпратят на заточение в арменския град Митилин.

Ромил бил началник на неговата стража. Той казал, че заточването на толкова много войници ще намали силата на войската. Затова го подложили на мъчения и накрая го обезглавили. Св. Евдоксий бил военачалник при император Диоклециан (284-305). Когато избухнало поредното гонение против християните, да да запазят живота си, много християни напуснали жилищата си и се отдалечили в пустинни места. Там намерили убежище.

В пустинно място намерил убежище с жена си Василиса и децата си също и Евдоксий. Отряд войници тръгнали да го търсят. След като го намерили, го завели на съд пред управителя, който заповядал да бъде измъчван и след това убит. Заедно с него били посечени и други мъченици, които с дръзновение изповядали Христа.

Телата им били захвърлени, без да бъдат погребани. Но Василиса, съпругата на свети Евдоксий, взела неговото тяло, без да се бои, и с чест го погребала на посоченото от него място. Това станало в 311 г. По-късно в Цариград бил построен храм на името на св. мъченик Евдоксий. На този ден се почита и паметта на преподобни Архип. Имен ден празнуват Евстатий, Евстати, Евстатиела, Евстатия, Статко, Статка, Стати.