Икономиката на САЩ се сви за второ поредно тримесечие, което засилва опасенията, че повишената инфлация и намаляващото търсене могат да въвлекат страната в нова рецесия.

Брутният вътрешен продукт на икономиката се е свил с годишен темп от 0,9% през тримесечния период, приключил през юни, съобщават от Министерството на търговията в предварителна оценка.

Експертите очакваха БВП на САЩ за второто тримесечие да нарасне с 0,3% на годишна база, съобщава Business Insider.

"През второто тримесечие на 2022 г. реалният БВП е намалял с 0,9% на годишна база след спад от 1,6% през първото тримесечие", се казва в документа.

Много американски анализатори смятат, че

две последователни тримесечия на икономически спад са основен признак за рецесия.

Преди това Белият дом многократно е заявявал, че това не е така и че икономиката на САЩ ще избегне рецесията.

Възстановяването от коронавируса е значително по-бавно през тази година, възпрепятствано от проблема с веригите за доставки, по-слабите разходи и най-бързата инфлация от 41 години насам.

Търговските дефицити и по-бавното нарастване на запасите доведоха до неочаквано свиване през първото тримесечие, отбелязвайки първия спад след пандемичния срив.

Данните за второто тримесечие предизвикват опасения за техническа рецесия, която се определя като последователни тримесечия на отрицателен растеж на БВП.

Въпреки всичко президентът Джо Байдън настоя, че американската икономика е "на прав път", със стабилен ръст на работните места, въпреки свиването за второ поредно тримесечие, което задълбочи опасенията от рецесия.

"Не е изненада, че икономиката се забавя, но Федералният резерв действа за намаляване на инфлацията", заяви Байдън след публикуването на данните за растежа в изявление, в което подчерта: "Нашият пазар на труда остава исторически силен".

"Дори и да сме изправени пред исторически глобални предизвикателства, ние сме на правилния път и ще преминем през този преход по-силни и по-сигурни", каза той.

Федералният резерв повиши основния си лихвен процент с три четвърти от пункта за втори пореден път в стремежа си да преодолее най-тежкия инфлационен взрив от четири десетилетия насам.

Въпреки че докладът обрисува мрачна картина на представянето на икономиката, други данни сочат, че до края на юни възстановяването все е в сила.

Създаването на работни места остава изключително силно, като през миналия месец в страната бяха добавени 372 000 работни места в неселскостопанския сектор.

Междувременно равнището на безработица остана на исторически ниското ниво от 3,6%.

Ако тенденциите в наемането на персонал се запазят, САЩ са на път да се върнат към стойностите на заетостта отпреди пандемията до края на лятото.

Потребителските разходи също остават стабилни, макар и донякъде да са намалени от рязкото покачване на цените.

През юни продажбите в търговските обекти и ресторантите останаха над предкризисната тенденция.

Потребителското търсене представлява около две трети от икономическата активност.

Поради това устойчивите разходи на американците показват, че икономиката все още не се е преобърнала.