Губернаторът на Илинойс Джей Би Прицкър обяви незабавното влизане в сила на задължително носене на маски в учебните заведения до 12 клас в щата заради разпространението на вариант Делта на коронавируса. Заповедта се отнася както до обществените, така и до частните училища и детски домове.

Решението е било взето заради разпространението на коронавируса и поради малкото училища, съобразили се с препоръките на CDC.

“Твърде малко учебни райони избраха да следват предписанията на CDC за опазване на учениците и персонала в безопасност, макар че искам да отбележа, че районите в Едуардсвил, Шампан, Пеориа, Спрингфийлд, Илджин, Чикаго и други, вече правят правилните неща за техните ученици. Надявах се, че изискване за маски на щатско ниво няма да бъде необходимо, но то стана“ - заяви Притцкър.

Очаквано решението бе възхвалено от привържениците на носене на маски в училищата и заклеймено от противниците. Първите казват, че губернаторът е направил правилното нещо и дори е закъснял, а според вторите маските трябва да са по избор и преценка на родителите.

Прицкър обяви още, че от 4 октомври ваксините стават задължителни за щатските служители, които работят в среда на струпване на хора, включително домове за ветерани, центрове за дългосрочни грижи, психиатрични заведения и др.

ъведените изисквания бяха разкритикувани от републиканските лидери в щата, според които решенията трябвало да бъдат оставени на местните власти и родителите. Притцкър бе критикува и задето не е включил законодателните органи в действията си.