Президентът Доналд Тръмп у получил по-рано този месец информация, че Китай търсел изпълнител, който не е свързан с държавата, за атаки срещу американските сили в Афганистан, разкри високопоставен служител в администрацията.

Разузнавателните данни ще бъдат разсекретени от администрацията на Тръмп. Те са дадени на президента на дневния брифинг на 17 декември, уточнил служителят. По думите му съветникът по националната сигурност Робърт О'Брайън е обсъдил данните с президента още същия ден.

Информацията за тези вероятни данни е все още непотвърдена. Сценарият напомня за този от по-рано през годината година, когато се твърдеше, че Русия е предлагала на афганистански бойци награди за убийство на американски или британски военни в Афганистан.
Тази информация също се появи в разузнавателния брифинг на президента, макар и по-късно да стана ясно, че вероятно е останала незабелязана цели седмици. Тръмп все още не е поискал официално обяснение от Русия.
Не е известно дали новоизбраният президент Джо Байдън е наясно с разузнавателната информация, но той би трябвало да има достъп до същите данни, тъй като и той получава Дневния президентски брифинг Нито Белият дом, нито екипът на Байдън за прехвърляне на властта са отговорили на исканията за коментар по темата.