Украйна заяви, че през следващите 48 часа от "Чернобил" може да изтече радиация и призова Русия да спазва уговореното прекратяване на огъня, за да може да се извърши ремонт. Ядрената компания на страната "Енергоатом" по-рано предупреди, че радиоактивни частици могат да бъдат изпуснати, ако централата продължи да бъде без ток, тъй като това прави невъзможно охлаждането на отработеното ядрено гориво. Руските сили превзеха централата и прекъснаха електрозахранването в първите дни на инвазията. Оттогава не е възможно да се направи ремонт в завода. Френското правителство заяви, че е в контакт с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и призовава Русия да сътрудничи. „Резервните дизелови генератори имат 48-часов капацитет за захранване на Чернобилската АЕЦ“, каза външният министър Дмитро Кулеба в предупреждение в Twitter. „След това охладителните системи на хранилището за отработено ядрено гориво ще спрат, което ще направи изтичането на радиация неизбежно.“

"Енергоатом" заяви, че работата по ремонта на връзката и възстановяването на електрозахранването на централата - мястото на най-голямата ядрена катастрофа в света през 1996 г. - не е била възможна, защото в региона се водят боеве.
Компанията отбеляза, че в "Чернобил" има около 20 000 отработени горивни касети, които не могат да бъдат охладени при прекъсване на електрозахранването.
Тяхното затопляне може да доведе до „изпускане на радиоактивни вещества в околната среда. Радиоактивният облак може да бъде пренесен от вятъра в други региони на Украйна, Беларус, Русия и Европа, се казва в изявление.