Всички говорят за индийския милиардер Гаутам Адани, четвъртият най-богат човек в света, оставяйки съоснователя на Microsoft Бил Гейтс зад себе си. Даренията на Гейтс допринесоха за възхода на Aдани. Това издигане в класацията за богатство, в която обикновено доминират американските технологични предприемачи, насочи всички погледи към Гаутам Адани.

Напоследък светът говори за едно име, което се издига в класацията на милиардерите - индийският милиардер Гаутам Адани. По данни на Bloomberg Адани е станал четвъртият най-богат човек в света, измествайки Бил Гейтс. В четвъртък нетното състояние на Адани нарасна до 112,5 млрд. долара, изпреварвайки съоснователя на Microsoft Бил Гейтс с 230 млн. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Тази година индийският бизнесмен е увеличил състоянието си повече от всички останали (с 36 млрд. долара). Докато даренията на Гейтс и продажбата на технологични акции бяха една от причините за спада в класацията, тази ситуация повлия на възхода на Aдани. По-рано този месец Гейтс отбеляза, че е дарил 20 млрд. долара на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс".

Гаутам Адани, който напуска университета в края на 80-те години на миналия век, за да основе фирма за агробизнес, е натрупал почти цялото си състояние през последните две години. Адани бързо диверсифицира стратегията си в областта на зелената енергия, летищата, центровете за данни, цифровите услуги и медиите в съответствие със стратегията на индийския министър-председател Нарендра Моди.

Според Индекса на милиардерите на Bloomberg Гаутам Адани понастоящем е на четвърто място със състояние от 115 млрд. долара. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск (242 млрд. долара), основателят на Amazon Джеф Безос (148 млрд. долара) и френският бизнесмен Бернар Арно (137 млрд. долара) са начело на списъка.