В резерват за диви животни в Централна Индия тече усилена подготовка за повторно настаняване на гепарда - най-бързото сухоземно животно. Много експерти обаче изразяват скептицизъм по отношение на този амбициозен проект. Гепардът е обявен за официално изчезнал в Индия през 1952 г. поради масов лов и бракониерство.

След три десетилетия популациите на гепард се възстановяват в страната, като 12-14 от тях се внасят от Южна Африка, съгласно план за действие, разработен от Министерството на околната среда, горите и климатичните промени.

В разговор с Анадолската агенция Джасбир Сингх Чухан, високопоставен служител по въпросите на дивата природа в щата Мадхя Прадеш в Централна Индия, който е определен като едно от местата за повторното заселване на гепарди, заяви, че подготовката за повторното посрещане на дивото животно в страната е в разгара си.

"Всичко е наред, ние в Мадхя Прадеш имаме дълга история. В миналото сме осъществявали проекти за преместване на гепарди и сме били успешни. Извършваме полева подготовка. Всички възможни неща, които се очакват от нас, вече са направени", каза той.

Той каза още, че в началото ще има по-малко от 10-12 гепарда и че те ще бъдат увеличавани всяка година. Първият гепард в света, отглеждан в плен, е регистриран в Индия по време на управлението на моголския император Яхангир през XVI век.

Според правителствени служители гепардът е единственият голям хищник, който е изчезнал в независима Индия, и единствената възможност за внасянето им е била да се набавят от чужбина.

K. Улас Карант, водещ индийски експерт по тигрите и директор на Центъра за изследване на дивата природа в южния град Бангалор, заяви пред Анадолската агенция, че за поддържането на жизнеспособна размножителна популация от да речем 100-200 диви гепарда ще е необходимо да се обособят 5000-10 000 кв. км (19 00-3 860 кв. мили) местообитания.

"То трябва да бъде изпълнено с естествена плячка като антилопи и да бъде лишено от хора, добитък, кучета и други големи хищници като вълци, хиени и леопарди. Опитите да се заселят шепа гепарди, без да се създаде необходимото пространство, са обречени на неуспех", казва той.

Карант заяви, че друго потенциално местообитание на див гепард в западния щат Раджастан е засегнато от проекти за вятърна и слънчева енергия, както и от напоителни системи.

"В най-добрите местообитания на гепарди в Африка само 5 % от гепардите оцеляват, за да се установят и възпроизведат", каза той и добави, че е от съществено значение е първо да се създаде необходимото местообитание за дивото животно.

"В момента те поставят каруцата пред коня в едно пътуване, което няма да доведе доникъде", каза той.

Валмик Тапар, индийски естествоизпитател и природозащитник, заяви, че африканският гепард никога не може да бъде реинтегриран в дивата природа на Индия.

"Ние не разполагаме с никакви местообитания, които да гарантират естественото му презаселване. Не разполагаме нито с подходящи видове плячка, нито с пространство, където гепардите да увеличат числеността си. Смятам, че можете да реинтродуцирате гепарди в оградено заграждение от 100-200 кв. км. с разходи от милиони долари, защото оградата трябва да е висока четири метра", каза той пред "Дейли Телеграф".