Руският президент Владимир Путин ще присъства на срещата на върха на Г-20 през ноември. Украинският му колега Володимир Зеленски също е поканен. Това каза лидерът на страната домакин Индонезия. Президентът Джоко Уидодо направи това съобщение по телевизията, което предполага, че е постигнат компромис след натиска на Запада да попречи на участието на Русия, в отговор на военната й инвазия в Украйна.

В четвъртък се проведе телефонен разговор между държавните глави на двете страни. Путин обсъди с индонезийския си колега ситуацията в Украйна и дейността на Г-20. На 22 април говорителят на руския президент Дмитрий Песков каза пред репортери, че все още не е взето решение дали Путин ще отиде на срещата на върха.
Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви в началото на април, че президентът Джо Байдън иска Русия да бъде изключена от Г-20, като в противен случай Вашингтон ще бойкотира "серия от срещи на Г-20" в Индонезия.
На този фон Китай обяви, че е против изключване на Русия от предстоящата среща на върха на най-силните икономики.
"Русия е важна страна-член на Г-20 и нито една членуваща страна няма право да гони друга", заяви пред журналисти говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин в края на март.
Г-20 е група на 19-те най-мощни държави и Европейския съюз, която провежда ежегодни срещи, на които обсъжда актуалните предизвикателства пред международните отношения и икономически предизвикателства пред света.