Очаквам днес да установим, че първият етап от Междусистемната газова връзка Гърция – България ще бъде готов. Това означава пристъпване към одобряване на екзекутиви и издаване на акт 15 за обекта. Това каза  арх. Иван Шишков преди проверка на работата по интерконектора. В нея се включи и началникът на ДНСК арх. Деляна Панайотова.

Надеждите на Шишков са,

тази седмица ще се стигне не само до акт 15, но и до акт 16. Завършването на първия етап ще позволи конекторът да бъде въведен в експлоатация, каза още министърът.В отговор на въпрос кога обектът ще получи акт 16 регионалният министър обясни, че при готовност на строителя, включително с документи и 72-часова проба, веднага ще бъде сформирана държавна приемателна комисия. Възможно е това да стане още следващата седмица. Предвид напредъка в подготовката и на документи, тя ще може да завърши за 2-3 дена. След днешната проверка отново ще бъде направен график за завършване на цялата процедура.

Пропуски при строителите

не е имало. Имаше недовършени работи, посочи министър Шишков. „В момента няма повече никакви изисквания от пожарната, няма проблеми, всички неща са отстранени”, коментира той.Строителят поел ангажименти до утре на обяд да даде всички протоколи. „За да бъде подписан Акт 15 зависи от това строителят да събере всички актове и надзорът да ги разпише. Това, което държавата трябва да направи за Акт 15, аз ще го свърша или утре, или вдругиден”, подчерта министърът.