Инфлацията в САЩ се ускори през юни с повече от прогнозираното, подчертавайки безмилостния ценови натиск, който ще накара Федералния резерв да предприеме ново голямо увеличение на лихвените проценти по-късно този месец, пише Bloomberg. Индексът на потребителските цени се повиши с 9,1% спрямо година по-рано, което е най-голямото увеличение от края на 1981 г., показват данни на Министерството на труда в сряда. Широко следеният показател на инфлацията се увеличи с 1,3% спрямо месец по-рано, най-голямото увеличение от 2005 г. насам, отразявайки по-високите разходи за бензин, жилище и храна. Икономистите прогнозираха ръст от 1,1% спрямо май и ръст от 8,8% на годишна база въз основа на средните стойности на проучването на Bloomberg.

Това беше четвъртият пореден месец, в който цифрата надхвърли прогнозите.

Геополитическите рискове, включително COVID затварянията в Китай и войната на Русия в Украйна, също представляват рискове за веригите за доставки и перспективите за инфлация.

Наемът на основно жилище се повиши с 0,8% спрямо май, най-големият месечен ръст от 1986 г. насам.

Цените на употребяваните автомобили, които бяха основен фактор за инфлацията миналата година, се повишиха с 1,6% спрямо преди месец, докато цените на новите автомобили се увеличиха с 0,7%.