Иракски активисти протестираха в неделя с искане за закон срещу домашното насилие, дни след като влогърка и инфлуенсърка беше удушена от баща си, което възмути консервативната страна.

22-годишната Тиба ал-Али

е била убита от баща си на 31 януари в южната провинция Диуания, съобщи говорителят на вътрешното министерство Саад Маан в Туитър в петък. Маан каза, че е имало опит за посредничество между младата жена и нейните роднини за разрешаване на "семеен спор". По-късно бащата се предаде на полицията и призна за убийството на дъщеря си. Той й бил гневен, че живеела в Турция.В неделя силите за сигурност попречиха на около 20 активисти да демонстрират пред Висшия съдебен съвет на страната. Вместо това те се събраха на път, водещ към сградата, каза журналист от АФП. Някои държаха плакати с надписи „Спрете да убивате жени“ и „Убиецът на Тиба трябва да бъде подведен под отговорност“.„Искаме закони за защита на жените, особено закони срещу домашното насилие“, каза 22-годишната протестираща Роуз Хамид пред АФП. „Дойдохме тук, за да протестираме срещу убийството на Тиба и срещу всички останали. Коя ще бъде следващата жертва?“

Друга демонстрантка

Лина Али, каза: „Ще продължим да се мобилизираме заради нарастващото домашно насилие и убийствата на жени“.По време на демонстрация правозащитничката Ханаа Едуар беше приета от магистрат от Висшия съдебен съвет, на когото представи оплакванията на протестиращите.Тиба ал-Али е живяла в Турция от 2017 г. и е била на посещение в Ирак, когато е била убита, каза служител по сигурността в Диуания. В Турция тя спечели последователи в Ютюб, публикувайки видеоклипове от ежедневието си, в които често се появяваше годеникът й. Записите са споделени в социалните медии от приятелка на Али и са взети от активисти, според съобщенията на разговори с бащата, ядосан, защото тя живее в Турция. В записите тя обвинява брат си в сексуален тормоз.