Сенатът направи в петък още една крачка към приемане на междупартийната инфраструктурна сделка за около 1 трилион долара, която ще изпълни ключови приоритети в управленската концепция на президента Байдън. С 66-28 гласа сенаторите гласуваха да продължат процедурата, което дава възможност законодателният пакет да претърпи изменения чрез въвеждане на поправки.

16 републикански сенатори гласуваха с колегите си демократи, което е все още доста над минимума от 10, необходими за спечелване на вота.

Сега се очаква как ще мине въвеждането на поправки, защото и те трябва да преодоляват прага от 60 сенаторски гласа при почти сигурни само 50 – тези на демократите.

Текстът на законопроекта още не е официално оповестен и поправките не могат да се предвидят, преди лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър да предложи на вниманието на колегите си финалния вариант на сделката. Това може да стане и по-късно в петък. Очаква се да има гласуване на поправки през уикенда.

Като се има предвид двупартийният характер на законопроекта, Сенатът би трябвало да може да го обработи бързо. Може да ни потрябва уикендът, за да гласуваме няколко поправки, но със съдействието на републиканските ни колеги вярвам, че можем да завършим инфраструктурната сделка в рамките на дни“ - заяви Шумър.

Гласуването стана възможно след успешни преговори, за които бе съобщено по-рано през седмицата.

Около половината от стойността на плана – 550 млрд. долара – са ново федерално финансиране.

То ще инвестира 73 млрд. долара в модернизация на електрическата мрежа, 66 млрд. в пътнически и товарни железници, 65 млрд. в разширяване на достъпа да високоскоростен интернет, 55 млрд. във водна инфраструктура, 40 млрд. в поправка на мостове, 39 милиарда в модернизация на обществения транспорт и 7,5 млрд. в създаване на първата федерална мрежа от станции за зареждане на електрически превозни средства.