Голям инфраструктурен пакет направи успешна първа крачка, като издържа при вот в сряда в Сената, само часове след като двупартийната работна група обяви, че е постигнала сделка след повече от месец преговори.

Сенатът гласува с 67 на 32 гласа да започне дебат по закона. 17 републиканци подкрепиха предложението. Това е повече от необходимите 10 за преодоляване на филибъстъра (блокаж на действие или проект).

Проектът включва 550 милиарда долара нови разходи за изграждане на пътища, обществен транспорт и други приоритети на президента Джо Байдън, вкарвайки неочаквани пари в поредица от транспортни проекти, които и така отдавна се радват на подкрепа от двете страни.

Окончателното преминаване на законопроекта все още не е гарантирано, но лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър каза, че сенаторите може да работят през уикенда, за да го финализират.

"Този път ще го свършим - каза сенаторът Роб Портман, републиканец от Охайо, по време на пресконференция след гласуването - Тази вечер направихме първата си важна стъпка.“

Портман и други републиканци обявиха постигнатото споразумение по-рано в сряда след среща с лидера на малцинствата в Сената Мич МакКонъл, който гласува да подкрепи предложението.

Сделката бе постигната, след като двете страни заявиха, че са разрешили спорни въпроси като разпределението на пари между магистрали и обществен транспорт, както и относно политиката за широколентов достъп.