В Ирландия хиляди работници участваха в глобален 6-месечен проект за изследване на ефективността на четиридневната работна седмица, предаде Euractiv.

Участниците в експеримента ще получават пълна заплата за работа четири дни в седмицата вместо пет, като същевременно се изисква да вършат същото количество работа.

Организаторите на експеримента ще следят производителността на работниците, влиянието на новия им режим върху околната среда и равенството между половете в организациите, които са се присъединили към проекта. Успоредно с това те ще определят нивото на психическо и физическо здраве на участниците.

Ирландия се превърна в единствената страна от ЕС, която участва в глобалния експеримент за четиридневна работна седмица. Освен нея тестове се провеждат и в Австралия, Великобритания, Канада, Нова Зеландия и САЩ.

Организаторите планират да публикуват резултатите от експеримента през 2023 г.

През март беше съобщено, че Испания може да стане една от първите страни в света, която изпробва четиридневна работна седмица, след като правителството се съгласи да започне пилотен проект за компании, които се интересуват от идеята.

Миналата година и в Белгия имаше дискусия за преминаване към четиридневна работна седмица, докато правителството обсъжда по-широки реформи на пазара на труда.