Над 233 са жертвите, намерили смъртта си в катастрофи в България. Това се посочва от Института за пътна безопасност в отворено писмо до министъра на вътрешните работи Бойко Рашков.  

От ИПБ определят решенията на Бойко Рашков до момента като противоречиви и показващи управленска немощ.

Ето пълният текст на писмото:

До министър Бойко Рашков от Института за пътна безопасност

Уважаеми г-н Рашков,Равносметката към днешна дата (07.07.2022 г.)  от началото на годината  е 233 загинали, 410 инвалидизирани и над 800 трайно загубили своята трудоспособност от безумната държавна политика за безопасност на движението по пътищата.

30 души загинали в повече от началото на годината са достатъчно сериозна причина да преосмислите и коригирате грешните решения, които продължават да ни водят към ужаса на пътнотранспортния травматизъм.

Силно вярваме, че обществото, което ви е натоварило с това да бъдете флагман в борбата срещу корупцията и порочните модели ще предизвика във вас размисъл и покаяние, защото когато взимате решението да назначите за шеф на столичния КАТ човек на 59 години и 9 месеца, с повдигнати две обвинения, пенсиониран през 2011 г., давате ясен сигнал на всички служители за безпринципност и управленска немощ, която демотивира служителите, призвани да пазят живота и здравето на участниците в движението по пътищата.

Противоречивите ви сигнали, които подавате към служителите на МВР с това, че от една страна освобождавате служителите, които получават пенсия, а в същото време назначавате за шеф на КАТ пенсиониран от 2011 г. служител, който след 3 месеца ще навърши пределната възраст, с която може да работи в системата на МВР, по този начин се обезсмисля труда на служителите от Пътна полиция.

 С наши становища и писма многократно сте уведомяван за токсичната професионална среда в столичния КАТ, предизвикана от вашите управленски решения.

През последните седмици всеки ден се констатира неправоспособни и непълнолетни шофьори да причиняват смърт по нашите пътища.

Имитирането на контрол и симулативното присъствие на пътя от страна на КАТ е една от основните причини за усещането за липса на правова държава.

Надяваме се, че ви е известно, че поведението на пътя е проекция на поведението ни в живота въобще и обратно.

 Малкото време, което остава на кабинета „Петков“, е възможност за вас и за нас да коригираме грешките и недоразуменията, с които причиняваме смърт по нашите пътища.