Ивет Григорова спечели олимпийската титла по карате на Олимпиадата в Токио. Българката се пребори за златен медал  след като надви Анжелика Терлюга от Украйна. Тя се състезава в категория до 55 кг. в дисциплината "кумите".

Каратето за пръв път влезе като олимпийска дисциплина тази година, а Ивет е първата българка, която се състезава и ще грабне медал в нея. Олимпийското злато пък е първото за България от 13 години насам.

Успехът в японската столица е пети пореден за младата българска надежда на Игрите.

В първия си мач среща Горанова победи представителката на Китайско Тайпе Вен Цуюн с 5:2 точки, припомня bTV. Напрежението се повиши в края на двубоя, но българката съумя да задържи предимството си и да затвърди доброто начало с вазари.

Във втория мач туркинята Серап Арапоглу поведе, но Ивет се мобилизира и обърна бързо резултата срещу далеч по-опитната си съперничка. Именно този успех почти класира Горанова напред в турнира. Мачът завърши с българска победа с 5:1.

В третата среща Горанова се изправи срещу Сара Бахманяр от Иран. Спокойна и уверена, тя победи с 5:2.

Дотук България има сребърен медал в стрелбата чрез Антоанета Костадинова, бронз в борбата от Тайбе Юсеин, както и Стойка Кръстева в бокса, която тепърва ще изиграе финалния си мач.