Италианската брегова охрана съобщи, че през нощта е спасила повече от 1000 мигранти от две рибарски лодки в Средиземно море и е открила две тела.

Двете операции

бреговете на Сиракуза в Сицилия, в които участваха лодки от Либия. Те са извършени след сигнал, подаден във вторник от Alarm Phone - група, която поддържа гореща линия за мигранти, нуждаещи се от спасяване.От първата лодка, на около 35 мили от сицилианския бряг, кораб на италианската брегова охрана спаси 416 мигранти, а испански патрулен кораб, работещ с граничните сили на ЕС Frontex, спаси други 78.От втората рибарска лодка, на 60 мили от брега, кораби на бреговата охрана и на италианската полиция за борба с финансовите престъпления се намесиха, за да спасят 663 мигранти, а отделно бяха открити "две безжизнени тела", се казва в съобщението.

Министър-председателят на Италия

Джорджа Мелони обеща в първата си реч пред парламента във вторник да спре мигрантите, които преминават с лодки от Африка.Мелони заяви, че нейното правителство, което е най-крайнодясното в страната след Втората световна война, иска да "спре незаконното преминаване и да прекъсне трафика на хора", по-специално като предотврати пътуванията от засегнатата от кризата Либия.Тя настоя, че е време да се спре трафикантите да бъдат "тези, които решават кой да влезе".

Италия е отдавна

на предната линия на миграцията. Всяка година приема десетки хиляди хора, които се опитват да преминат най-смъртоносния маршрут в света.Двата благотворителни кораба, които в момента оперират в Средиземно море - корабът "Humanity 1" на SOS Humanity и "Ocean Viking" на SOS Mediterranee, във вторник превозваха около 300 души след многобройни спасявания.Но новият министър на вътрешните работи на Мелония, Матео Пиантедоси, заяви, че корабите "не отговарят на духа на европейските и италианските разпоредби" за гранична сигурност. Министърът обмисля дали да забрани влизането им в италиански води.