Италия спечели изстрадана, но сладка победа срещу Испания в първия полуфинален мач на европейското първенство по футбол. „Адзурите“завършиха с „Ла Фурия“ 1:1 в редовното време и продълженията, а при дузпите надделяха с 4:2.

В един напрегнат мач, в който имаше повече тичане и борба, отколкото виртуозен футбол, Испания притежаваше топката по-често, създаде повече опасности и отправи повече удари, но Италия имаше реалния шанс да победи още в редовното време.

Променили философията си от предишните двубои към по-прибрана отзад игра, италианците успяха да поведат в 60-та минута чрез Киеза, но защитата издържа на испанския натиск само 20 минути и в 80-та Мората изравни. До края и през първото продължение испанците бяха по-активни, но сериозни голови положения нямаше. В края на второто продължение Италия като че включи малък резерв от физически сили, запазени за финала, и изнесе играта в половината на противника, но не постигна повече от един правилно отменен гол заради засада на поне двама души.Така двата крайно изморени от тичане и борба отбора стигнаха до дузпи, в които Италия първо направи грешка (Локатели), но Испания върна жеста след изстрел на Олмо в аут над горната греда.Сред това имаше 4 спокойно реализирани дузпи, за да дойде ред на голмайсторът за Испания Мората, който на предпоследната дузпа за своя тим би слабо в левия ъгъл на вратаря Донарума и италианецът отрази удара му.На следващата дузпа любимецът на треньора Манчини, Джорджиньо, не подведе ментора си и безапелационно вкара, отприщвайки дива радост сред италианските играчи и фенове.

“Скуадра адзура“ си осигури място във финал на „Уембли“, като очаква последния се съперник да бъде излъчен днес в двубоя Англия – Дания.