Реалният домакин Италия разгроми с 3:0 символичният домакин Турция в мача на откриването на европейското първенство по футбол.

В празничната атмосфера на „Стадио Олимпико“ в Рим „адзурите“ дадоха надежди на съперника само първото полувреме, което завърши без гол.

Турците излязоха в подчертано дефанзивен стил и през първата част имаха едва 5-6 минути, в които демонстрирах някакво надмощие, докато домакините създаваха доста опасности, но не бяха фокусирани пред гола.

След почивката нещата не се промениха, но късметът на комшиите изневери още в 53-а минута, когато топка, отклонена от Мелих Демирал, се оказа във вратата на неговия отбор и резултатът бе открит.

Италия не се успокои от гола и не разреши балансът на силите да се промени съществено, като започна да оползотворява положенията си и с голове на Чиро Имобиле (66) и Лоренцо Инсигне (79) дари на тифозиге по трибуните очакваната радост, а на играчите – отличен старт в групата, в която са още отборите на Швейцария и Уелс.

Турците бяха плахи, а към края на мача се изнервиха и започнаха да правят груби вливания.

В самия завършек на двубоя те сътвориха най-доброто си положение за гол, но финалният удар бе пресечен от италиански защитник. Така тимът на Сеньол Гюнеш още след първия си мач е поставен под напрежение, защото едва ли ще може да си разреши повече грешки, ако иска да продължи.

С добра игра Италия оглави класирането в групата, съревнованието в която продължава днес с мача Уелс – Швейцария.