Победителят в изборите ИТН и дясното обединение "Демократична България" са намерили важна обща позиция след едночасовия си закрит разговор днес. Двете политически формации имат съгласие, че е необходима смяна на главния прокурор и на Висшия съдебен съвет. Това стана ясно от изявленията на Тошко Йорданов и Христо Иванов след дискусията. Двамата отрекоха да се обсъждани имена на министри, нито срок за съставяне на кабинета,а според Христо Иванов е още рано да се говори за подкрепа за предложеното правителство, тъй като предстоят още разговори с политически сили. "Когато минат, ще видим какво картина се е оформила" - каза той.

Според Иванов ще има и още разговори, макар че точният график не е ясен. Преди дни Тошко Йорданов посочи срок от около две седмици за съставяне на кабинет,  но първо предстоят срещи с другите парламентарни партии и вероятно след това може да започне втори кръг разговори. Иванов подчерта, че тъй като първият мандатоносител е ИТН, инициативата и изборът на време принадлежат на тях.

"На този етап важното беше да установим, че сме си поставили едни и същи политически цели.
Удовлетворен съм от заявките, че ще опитаме да проведем съдебна реформа в конституцията, че ще опитаме да освободим Гешев и ВВС предсрочно, че ще премахнем спецпрокуратура, че ще реформираме КПКОНПИ" - писа Христо Иванов във "Фейсбук" след разговора.
Иванов смята за "най-здравословно" да се направи правителство още с първия връчен мандат. Той подчерта, че ДБ ще положи всички хусилия за това, но "без да правим компромиси с обещанията си към нашите избиратели".