След като вчера белгийците детронираха европейския шампион Португалия, днес се случи немислимото и финалистът на миналото европейско първенство и настоящ световен шампион Франция също отпадна. Героите на деня са швейцарците, които изглеждаха обречени няколко минути преди края на редовното време, но не пропуснаха своите шансове и пречупиха французите с дузпи.

Мачът започна неочаквано с гол на Харис Сеферович още в 15-та минута на двубоя. Това активизира французите, но те, въпреки известния си превес, не успяваха да пречупят организирания си противник, а и трябваше да внимават за опасни контраатаки.

Почивката дойде без промяна в резултата и цялата драма остана за второто полувреме.

Швейцарската защитя издържа само 12 минути до пълен срив – след пропусната в 55 мин от Родригес дузпа за "кръстоносците", в 57-та дойде дежурният гол на Бензема, последван от негов втори още 2 минути по-късно.

Французите изглеждаха неудържими, въпреки че нямаха изявено надмощие във владеенето на топката. В 75-та минута Пол Погба изглежда сложи край на спора с трети гол, но всъщност сложи начало на един от най-болезнените обрати в историята на своя отбор.

Едва ли някой би допуснал, че среднякът Швейцария може да преодолее два гола пасив срещу световния шампион, но Сеферович (81) и Марио Гарванович (90) вкараха мача в продължения. Между двата си гола Швейцария вкара и още един, но той бе правилно отменен заради засада.

Франция имаше половин час, за да се наложи с класа, но без сменения Гризман и контузилия се Бензема бе беззъба и не успя да убеди, че е по-добрият тим. Нещата стигнаха до дузпи.

Първите 4 удара бяха без грешка и за двете страни, но Килиан Мбапе пропусна последната дузпа за своя отбор, докато Адмир Мехмеди бе вкарал.

Швейцарците ще трябва да проявят още воля, защото идва нов тежък сблъсък – срещу Испания, която днес трудно прекърши Хърватия с 5:3 след продължения.