През следващата седмица се надявам да получим всички документи по делото на Иванчева, да заработи Комисията по помилване, след което да започне дискусия по нейния случай,

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

В комисията работят доказали се юристи, които ще разгледат случая обстойно, също както и всички останали случаи, уточни още Йотова пред БГНЕС.

Адвокатът на Десислава Иванчева - Николай Хаджигенов, поиска нейното помилване от президента Румен Радев.

На 11 ноември десетки граждани се събраха на протест пред Съдебната палата в столицата в подкрепа на бившия кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместник-кмета Биляна Петрова.

Десислава Иванчева, Биляна Петрова, както и Петко Дюлгеров са осъдени за корупция, съответно на 6, на 5 и на 4 години, и са приведени за изтърпяване на наказанието от служители на Главна дирекция „Охрана“ при Министерство на правосъдието.

Йотова допълни още, че България ще направи всичко възможно за запазването на Музикалния колеж в молдовския град Твърдица – пазител на български традициите и обичаи в Молдова.

Град Твърдица е най-младият град в Молдова и е населен изцяло с българи. Те имат големи традиции в образованието и по-специално музикалното – всяко дете от детската градина до гимназията изучава българските народни песни и танци.

За съжаление, молдовските власти са предприели действия, които те наричат „оптимизация“, с което може да се прекрати съществуването на Музикалния колеж, където се преподава на български език и завършващите го след това продължават образованието си в Родината-майка.

Ситуацията по думите на местните хора е драматична, защото Музикалният колеж може да престане да съществува през следващата година.

Вицепрезидентът Илияна Йотова припомни, че държавният глава Румен Радев беше на посещение в Молдова преди две седмици. По време на визитата си той имаше разговор с молдовския президент Мая Санду. В резултат на тези разговори сме спасили Тараклийския университет на българите.

Вицепрезидентът се надява по този начин да спасим и Музикалния колеж.