В сряда Министерският съвет ще вземе решение с конкретни и прецизирани мерки на база направените различни предложения за справяне с високите цени на тока. Това каза служебният премиер Стефан Янев по време на кръгла маса, организирана в понеделник от президента Румен Радев. Държавният глава призова да не се политизира въпросът по най-нелепия начин от онези, при чието управление над десетилетие са натрупани огромните проблеми и задължения в енергетиката и са оставили страната без енергийна стратегия в момент, в който цяла Европа адаптира икономиката си към Зелената сделка.Според Янев същественият проблем в България е с цената на тока за бизнеса, защото макар и домакинствата да са на защитения пазар, те са под натиск заради поскъпващите стоки и услуги. Той подчерта, че към момента всички усилия са насочени към овладяване на високите цени на свободния пазар, а за мерките за бита ще се работи по "отделна писта". Всички мерки, които сме обявили, предстои още да се усъвършенстват, търсим дългосрочни решения, ще търсим защита на българския бизнес и на потребителите, каза Янев."Как ще изглежда това решение с мерките ще го коментираме в сряда, когато бъде прието. Не искам от сега да спекулирам, но в крайна сметка всички тези мерки, които до момента сме обсъждали, които до момента сме обявили, които сме направили съвместно, ще се задълбочават. Някои от мерките като разделянето на пакетите (с ток от АЕЦ "Козлодуй", пуснати на борсата) за търговия на дългосрочния пазар на по-малки не даде очаквания резултат. Все пак се появиха крайни потребители, но не достатъчно. Не защото мерките не са добри, а защото самият пазар не е готов за това", обясни Янев.

Без Механизма за капацитет на мощностите няма финансова подкрепа

"Не приеха навреме Механизма за капацитет на мощности и за разлика от Полша, която след 1-ви юли 2025 г. ще получава финансова подкрепа за своите централи, ние няма да получаваме такава. Приеха на практика и капитулираха през 2019 г. с внасянето на интегрираният план "Енергетика - климат". Знаете какви условия реално се приеха за нашите ТЕЦ-ове. На практика полузатваряне в едни кратки срокове", заяви Румен Радев.Според него част от проблема са и несъвършенствата в нормативната база."Изкараха над 350 малки фирми без подготовка в някаква псевдолиберализация и те са вече на свободния пазар. Всичко това допълнително задълбочава кризата, в която сме в момента", коментира той.

Цените  на тока ще растат и през 2022 г.

"Експертите в глобален план предвиждат, че до пролетта на 2022 г. цените няма да се успокоят. Разбирам напълно правителството и всички вас за тежкото наследство, за вързаните ръце от законови и нормативни изисквания както национални, така и общоевропейски и особено важно - от липсата на парламент, който може да вземе наистина важни решения по отношение на данъци, промени на закони, но кризата е реална и тя изисква антикризисни мерки", каза още държавният глава.Той подчерта, че е много важно да се обсъди какви ще са цените за бита от 1 януари 2022 г. "Да не говорим за цената на газа, в какво незавидно положение е като задлъжнялост "Топлофикация София" и завлича и "Булгаргаз". Може да стане каскада от кризи. На риск вече са изложени и това много внимателно трябва да се анализира и училища, и детски градини, и болници, и ВиК дружества, които също излязоха на свободния пазар", посочи Радев.