Здравейте, Ангел, бих искала да знам мога ли да взема пенсия без 10-годишен стаж в Америка? Аз лично имам само 6 години стаж, в момента съм на 66, но моят съпруг е вече пенсионер и получава пенсия всеки месец, след като той има нужните 10 години. Има ли възможност и аз да получа пенсия, преди да трябва да чакам още 4 години, за да натрупам нужните 40 кредитни точки или 10 години стаж?

 Ето ги детайлите и възможните ситуации:
  • При брак, който в момента е в сила, и съпруг, който получава вече пенсия, е нужно от брака да е изминала поне една година от датата на сключването му, за да може съпругата да получи определен процент от неговата пълна пенсия според нейната възраст.
  • При брак, завършил със смъртта на основния съпруг, на който се базира процентът от пенсията, се изискват поне 9 месеца този брак да е бил в сила, за да може наследникът на пенсията да получи цялата пенсия на титуляра, който е починал.
  • При брак, приключил с развод, в който и двамата бивши съпрузи са все още живи, са нужни поне 10 години брак и съпругът, на чиято пенсия се базира процентът на съпругата, да е вече получател на собствената си пенсия.
сериозни суми пари
Надявам се информацията да е била полезна и интересна за всички читатели, ако имате въпроси или се интересувате от различните аспекти на финансовата част от живота, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон - (224) 522-2413 или на електронната ми поща - [email protected]. Въпросите, които четете, са зададени от клиенти, с които съм работил по време на консултации в моя офис.