Диазотен оксид, известен и като „райски газ“, е химично съединение, оксид на азота с формула N₂O.Познат е от повече от 200 години. Все още има държави, които го използват в медицината като упойка при хирургични интервенции, но само ако е смесен с кислород. В други вече е забранен.Той има приложение и в хранителната индустрия - като пропелент в аерозолни флакони със сметана. Функционален е и при двигателите с вътрешно горене - добавен към горивото, увеличава мощността им. Все повече се използва и за лечение на хора, които се отказват от алкохолна зависимост.Този, който младежите масово употребяват в заведения и на партита, се продава в капсули, с които се пълнят балони, от които се вдишва.Какъв е ефектът?Усещането е все едно се пренасяш в друго измерение, става ти еуфорично, а после много смешно. Други казват, че се чувстват замаяни, усещат изтръпване в главата, зрението им се замъглява. Други възможни реакции: изтръпване на тялото, виене на свят, некоординирани движения, объркване, замаяност и/или световъртеж, изпотяване, внезапна смърт.В интернет една капсула може да се купи на цена от 40 стотинки до 1 лев. В барове и дискотеки може да се купи за 10, 15 лв. и нагоре.Здравните рискове от употребата на диазотен оксид нарастват, когато:

  1. Веществото се вдишва директно, а не чрез балон; използва се интензивно (няколко контейнера един след друг), често и в комбинация с други психоактивни вещества.
  2. Употребяващият има психично и/или респираторно заболяване. Веществото се използва в близост до пътища или водни басейни, поради ефектите върху координацията и баланса на човека след неговата употреба.
  3. Веществото се използва когато мозъкът все още расте, това може да повлияе върху развитието му.
Съществува опасност човек да се задуши поради липса на кислород. Специалисти обяснват, че всъщност младежите дишат чист диазотен оксид. Когато се използва в медицината, той най-често е комбиниран с 30% кислород, но този, който се продава, може дори да убие човек, защото при вдишването не се приема кислород.Честата употреба до какво води?Честото вдишване унищожава витамин В12 в тялото, което може да доведе до злокачествена анемия и парализа и гърчове. А в комбинация с алкохол или дрога дишането на диазотен оксид може да увреди централната нервна система.Райският газ не е никак безобиден. Той, както и алкохолът, амфетамините и метаамфетамините, е психоактивно вещество.