Има твърдения, че Русия предупреждава работниците в атомната електроцентрала да не ходят на работа в петък поради опасения за планиран инцидент.

В четвъртък

Русия заплаши да затвори атомната централа в Запорожие, заявявайки, че има риск от голяма катастрофа заради предполагаемия продължаващ обстрел от Украйна.Москва в същото време отхвърли призивите на международната общност за демилитаризирана зона около АЕЦ „Запорожие“, която тя завзе в началото на войната, но централата все още е оперирана от украински инженери под руска окупация. В последните дни атомната централа няколко пъти беше подложена на артилерийски обстрел, за който двете страни се обвиняват взаимно.

Русия е казала на работниците

в Запорожката атомна електроцентрала да не се появяват на работа в петък, предаде украинското военно разузнаване пред NBC News. Това идва на фона на твърдения и спекулации както от Русия, така и от Украйна, че в петък се планира инцидент в завода.„Има нова информация, че на 19 август, има заповед по-голямата част от персонала да не ходи на работа“, каза Андрий Юсов, говорител на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната.„Това е, което руснаците казаха на своите хора, преди всичко на служителите на Росатом“, каза той, имайки предвид руската ядрена агенция.

Това може да е доказателство,

че Русия подготвя „мащабни провокации“ в електроцентралата в петък, смята Юсов.„Не изключваме възможността за масирани руски провокации на територията на АЕЦ. Това се потвърждава от тяхната пропаганда, информация от наши източници и поведението на руснаците на станцията“, добави той, имайки предвид Запорожката атомна електроцентрала.Русия отказа да потвърди или отрече дали персонал на Росатом е разположен в Запорожие.

По-рано в четвъртък

руското министерство на отбраната обвини Украйна в опит да организира „малка авария“ в завода в Южна Украйна в петък, за да обвини Русия.Заявяват, че „провокацията“ е съвпаднала с посещението в Украйна на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш и че може да включва изтичане на радиация.

Високопоставен украински служител

каза пред Ройтерс, че най-простото решение на ситуацията би било руските сили да се изтеглят от завода, да премахнат всички боеприпаси, съхранявани там, и да го разминират.Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че Москва предприема мерки за гарантиране на безопасността в АЕЦ и отрече да е разполагала тежки оръжия в и около завода.Въпреки това, от министерството предупредиха, че може да се направи опит за спиране на централата, ако украинските сили продължат да я обстрелват.

В случай на авария

в АЕЦ радиоактивен материал ще покрие Германия, Полша и Словакия.Централата осигурява една пета от годишното производство на електроенергия в Украйна.