Служебният кабинет прие властта от кабинета на Бойко Борисов в Министерския съвет. Новите министри дадоха и своите заявки за бъдещото си управление.

Бойко Рашков ще осветли предишното правителство

"Ревизия на властта започнаха да правят в парламентарната комисия. Към нас подобни изисквания в момента няма. Но щом е казал президентът, ще има осветляване, дотолкова, доколкото времето ни позволи", заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.Той подчерта, че ще се обърне сериозно внимание да не се допуска купен вот на изборите. Ще подходим с необходимата отговорност главно към изборите на 11 юли и ще вземем всички мерки, които законът предвижда за функциите, дейността и правомощията на МВР, така че да гарантират на българското общество провеждането на честни, прозрачни избори, за които няма да има основание за оспорване, добави той. 

За Кирил Петков всеки ден ни е важен

"Прозрачност и отговорно поведение. Ще направим всичко най-добро от себе си. Всеки ден ни е важен", заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Велислав Минеков възнамерява да свърши много

"Ще имам среща с хора, представляващи политическите партии в парламента досега. Ще искам да знам за техните културни програми. След това ще споделя всичко, което започваме. Ще дадем серия от пътеки за следващите, които идват след нас. Всичко ще бъде извършено", заяви служебният министър на културата Велислав Минеков. Според него в Министерството на културата работят добри специалисти. По думите му се работим за плана за възстановяване и изрази надежда, че скоро ще се получи помощ от близо 50 млн. евро.

Според Николай Денков няма да има резки промени през следващите месеци в МОН

"През предстоящите месеци няма да има резки промени в политиките на министерството, тъй като основна задача на служебното правителство е да осигури плавен преход към следващия редовен кабинет", заяви служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков. Денков добави, че държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване ще протекат, както са планирани и организирани от досегашния екип на министерството."Новият екип в Министерството на образованието и науката ще продължи всички полезни инициативи и ще се опита да ускори работата в няколко области с потенциал", добави той."Може би съм единственият министър, който сдава властта на този, от когото я е поел", заяви Красимир Вълчев, бивш просветен министър.

Един от най-големите критици на проф. Костадин Ангелов го наследи

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров не пожела да говори пред медиите. "Предадох всичко, обясних всичко. Тръгваме си с изпълнен дълг към българските граждани. Никога не съм се опасявал от критика, пожелавам успех на д-р Кацаров. Отвън нещата изглеждат лесни. Пожелавам му успех. Сега ние ще гледаме отвън и ще критикуваме", каза бившият здравен министър Костадин Ангелов.

Асен Василев ще направи "малка актуализация"

Бившият финансов министър Кирил Ананиев влезе в спор с наследника си Асен Василев за актуализацията на бюджета. Ананиев заяви, че актуализация на бюджета не е предложена, защото това означавало втори бюджет на отиващ си кабинет.Асен Василев подчерта, че той би направил "малка актуализация" в името на това да се подсигурят и за следващите няколко месеца парите за противоепидемичните мерки.Според Ананиев обаче всички плащания, свързани с пандемията, са осигурени до края на май."Това не е нещо, което се прави за 3 дни, процесът е дълъг. Няма как да правиш актуализация, която няма да отразява политиките и програмите на новото правителство, не е коректно и честно, а всички живеехме с мисълта, че новите субекти в политиката ще направят свое правителство и програма. Вие на мое място щяхте ли да предложите актуализация“, каза бившият финансов министър. В неясна ситуация не се прави актуализация на бюджет, добави той и подчерта, че бюджетът има кешова маневреност за посрещане на разходите, които предстоят.