Десетки страни по целия свят обявиха през последните няколко часа, че прекратяват полетите си от и до Великобритания заради новия силнозаразен щам на коронавируса. Но България е с най-дългата рестрикция - до 31 януари. Тази заповед не забранява на българите да се приберат в родината. Проблемът е в това, че на този етап са забранени полетите от и до Великобритания. Това доведе и до провал на плановете на стотици българи, които искаха да се приберат за празниците и създаде огромно напрежение у тях и техните роднини. "Тази година реших да изкарам празниците в България. Бях си купил билет за 26 декември. Впоследствие го промених за 21-ви, за да мога по-скоро да се прибера. Видях обаче, че министърът е публикувал новата заповед, която изисква тест за коронавирус, за да отидеш в България. Веднага реагирах, запазих си час и направих теста. Чакам резултата да излезе утре или вдругиден. Впоследствие се оказа, че са затворени границите и полетите са отменени. Просто съм обиден на България, че се въвеждат мерките, точно когато всички гастарбайтери се прибират, за да се видят с роднини и да си изхарчат парите там", споделя пред bTV Любомир, който работи като куриер в Саутхемптън.

В социалните мрежи пък избухнаха крайни реакции за мерките. Бе предложено и да се организира протест пред българското посолство. Хората са недоволни от факта, че заповедта излиза буквално дни преди празниците. Изненадващата забрана доведе до десетки въпроси, които бяха свързани с това дали има възможност да се пътува до някъде и как може да се избегне тази забрана. Българското посолство в Лондон дава пълна и конкретна информация на всички въпроси в социалните мрежи.

От 00.00 часа на 21 декември 2020 г. до 31.01.2021 г. се забранява влизането на територията на Република България през... Posted by Посолство на Република България в Лондон/ Embassy of Bulgaria in London on Sunday, December 20, 2020