Молитвата за Деня на благодарността ни напомня за празничната трапеза, пълна с пуйка, боровинки, както и други традиционни ястия. Семействата сядат около масата огладнели, докато младите братовчеди покриват тиквения пай с бита сметана. Преди да се разреже пуйката, семейството се хваща за ръце с наведени глави и благодари за храната, която е пред него. Няма официална „благодарствена" молитва, но молитви на благодарност има дълго преди 1620 г., когато започва тази американска традиция. Тя е средство, с което заселниците в Америка решават да започнат – молитва на благодарност на този исторически празник, споделен с Уампаноаг индианците. Години по-късно и Джордж Вашингтон, и Ейбрахам Линкълн създават история на благодарността с оповестяване на Ден на благодарността. Като начин да изразят благодарността си за оцеляването си и първата реколта дълбоко религиозните поклонници погледнали към Библията. Те открили празнуването на празника на шатрите (Сукот) или Празника на прибиране на реколтата. Събирането на израилтяните (избавени от Синайската пустиня) и на реколтата им се чествала на този празник и е най-радостния от всички празници и до днес (Левит 23). Друга препратка към Деня на благодарността се намира в стиховете за „установяването" на това, което Самуил нарича камъка Евен-езер. Това е паметник, който да им напомня да бъдат благодарни за Божията помощ по време на атаката от страна на филистимците (1 Царе 7:10-12). Всъщност Библията говори за отдаване на благодарение почти от кора до кора. 1 Солунци 5:18 казва: „За всичко благодарете, защото това е Божията воля за вас в Христа Исуса." Всички ранни чествания са имали една обща тема – Бог. Благодарността е насочена към Бога, техния Създател, Защитник и Снабдител. Те вярвали, както и днес, че всички добри неща в крайна сметка идват от Него. Други стихове, които включват благодарение, може да прочетете в Псалм 100:4 , Псалм 105:1 и 1 Коринтяни 15:57.

Как да се молим, благодарейки
Благодаря Ти, Боже, за всичко, което расте,благодаря Ти за дъгата в небето.Благодаря Ти за звездите, които светят,благодаря Ти за всички мои приятели,благодаря Ти за луната и слънцето,благодаря Ти, Боже, за всичко, което направи!
Молитва от Брайън Е. Кинг
О, Господи, със смирени сърца се молим Твоето благословение да бъде в този Ден на благодарността и молим на тази трапеза, когато благодарните хора изричат думи на благодат, Ти да дойдеш и да споделиш с нас онова, което сме добили.Твоята щедрост дава и на фермата и на полето.Молим се Твоята любов да ни благослови, Господи,всяко сърце, всеки дом, всяка празнична трапеза;и Твоят мир да слезе,където свещите се запалват, Деня на благодарността.